cardeavoorkenia.nl

Mijn vakantie site

Het Kos van Hippocrates

Naast geliefde bestemming voor een strandvakantie kun je tijdens je vakantie op Kos ook absoluut genieten van de vele culturele hoogtepunten die dit prachtige groene eiland te bieden heeft. Een van de bekendste toeristische trekpleisters op Kos is toch wel het Asklepieion, de restanten van het oudste ziekenhuis. Hier leefde en werkte de bekende Griekse arts en filosoof Hippocrates. Zoals je weet bekend van de eed die artsen nu nog altijd afleggen.

Het Asklepieion is inmiddels een echte toeristische attractie, maar absoluut te moeite waard. De witte pilaren die nog overeind staan tegen de achtergrond van de prachtige groene heuvels van Kos, doen je fantaseren over de tijd dat Hippocrates zijn studenten onderwees. Het Asklepieion is prima te bezoeken als je een tripje naar Kos Stad hebt gepland. Er gaan ook dagelijks vele georganiseerde excursies naartoe. Zorg er wel voor dat je voldoende verkoelend water bij je hebt. Na een paar uur rondzwerven tussen de overblijfselen van het eeuwenoude ziekenhuis ligt namelijk uitdroging op de loer.

Zwemmen tussen de resten van twee kerken bij Aghios Stefanos

Het strand van Aghios Stefanos is bijzonder. Niet alleen omdat het een prachtig breed strand is waar je prima een verfrissende duik kunt nemen. Zulke stranden kom je namelijk wel meer tegen op de 112 kilometer lange kunstlijn van Kos. Het bijzondere aan Aghios Stefano, dat in de Kefalos Baai ligt, is dat je tijdens je verfrissende duik het uitzicht hebt op de overblijfselen van twee kerken.

De kerken stammen vermoedelijk uit de vijfde of zesde eeuw na Christus. De fundatie van de kerken zijn nu nog altijd zichtbaar en je kunt ook nog resten van de mozaïekvloeren zien. Als je dus gaat zwemmen bij Aghios Stefano combineer je direct twee dingen tijdens je vakantie op Kos. 1) genieten van zon, zee en strand en 2) het bezoeken van een culturele trekpleister.

Waan je in de wereld van ridders en jonkvrouwen

Tijdens je Kos vakantie is een bezoek aan het Antimachia kasteel absoluut een must. Je waant je in de tijd dat ridders en jonkvrouwen het Griekse eiland bevolkten. De ligging van het kasteel was ontzettend belangrijk, aangezien het standhield tijdens twee belegeringen door de Turken in 1457 en 1462.

Uiteindelijk lukte het de Turken in 1523 alsnog het eiland te bezetten.  Deze bezetting duurde overigens tot 1871, maar ze waagden zich niet aan het kasteel. Het kasteel is open voor publiek en bevindt zich op iets minder dan 25 kilometer van Kos Stad. Er gaan verschillende georganiseerde (dag)trips naar toe, maar je kunt ook heel goed het kasteel bezoeken als je een fietstocht over het eiland maakt.

Het meest fietsvriendelijke eiland van Griekenland

Omdat Kos redelijk klein is (de lengte bedraagt zo’n 45 kilometer van uiterste puntje naar uiterste puntje) en redelijk vlak, wordt Kos wel gezien als het fietseiland bij uitstek. Je kunt tijdens je vakantie op Kos dan ook prima een fiets huren om het eiland op die bijzondere manier te verkennen.

Er zijn ook verschillende fietspaden, waaronder een route die van het Faros strand helemaal naar Psalidi leidt en die absoluut de moeite waard is om af te leggen. Deze route is zo’n dertien kilometer lang en zeker goed te doen. Een andere bekende en populaire fietsroute is die van Tigaki naar de stranden van Marmari. Ben je wat avontuurlijker ingesteld, dan zijn er genoeg paden om je uit te leven op een mountainbike.