cardeavoorkenia.nl

Mijn vakantie site

Heb jij ook weleens pijn in de knieholte bij het wandelen? Vier tips om pijnlijke knieën te voorkomen!

Slapen op de veluwe

Heb je pijn in de knieholte bij het wandelen? Dat is toch voor oude mensen? Was het maar zo! Helaas zijn knieproblemen een veelvoorkomend probleem bij zowel jonge als oude wandelaars. Meerdere oorzaken kunnen hier de boosdoener van zijn, maar één ding is zeker: het is geen fijn gevoel tijdens het wandelen en je kunt er behoorlijk veel last van hebben. Daarom is het van belang om pijn aan je knieën te voorkomen zodat je lekker door kunt blijven stappen. Hier volgen vijf tips die je zullen helpen pijnlijke knieën te voorkomen!

Tip 1: Rustig opbouwen van je wandelingen om pijn in de knieholte bij het wandelen te voorkomen

Een rustige opbouw vermindert de kans op overbelasting en blessures. Wanneer je té snel met lange of lastige wandelingen begint vergroot je de kans op blessures enorm. Zorg er daarom voor dat je goed getraind bent en weet waar je aan begint. Bouw je wandelniveau dus rustig op. Start bijvoorbeeld eerst met een korte wandeling of hike, bij voorkeur eentje die net iets te makkelijk voor je is. Zeker wanneer je van plan bent de bergen in te gaan kun je de eerste dagen beter grote hoogteverschillen mijden. Wanneer je vervolgens bent warmgelopen kun je langzaamaan de afstand en intensiteit van je wandelroutes vergroten. Zo kunnen jij en je knieën wennen aan de langere afstanden en hogere niveaus!

Tip 2: Versterk je spieren met extra oefeningen.

Voorkom kniepijn door middel van spieroefeningen. Doe dit lekker vanuit huis en laat de sportschool links liggen, dit is namelijk nergens voor nodig. Verschillende beenoefeningen kunnen je helpen je knieën sterker te maken. Denk hierbij o.a. aan squats, lunges en kikkersprongen. Wanneer je vaak klachten hebt, kun je het best even langs je fysiotherapeut gaan voor professioneel en persoonlijk advies. Zo weet je precies welke oefeningen het beste zijn voor jouw situatie. Ga dus niet zelf als een bezetene trainen of oefeningen doen, want hierdoor kun je de klachten juist verergeren. 

Tip 3: Wandelstokken helpen echt!

Als je knieën je lichtelijk in de steek laten, help ze dan een handje. Of twee! Met wandelstokken kun je de druk op je knieën enorm verlichten, mits ze op de juiste manier gebruikt worden. Ze nemen niet alleen (gedeeltelijk) het gewicht over van je tas en schouders, maar bieden vooral ondersteuning voor je been gewrichten! Zo wordt je tot wel 30 procent ontlast door het gebruik van wandelstokken. Voornamelijk tijdens de afdaling zullen ze erg welkom zijn voor je knieën. Dit is namelijk het zwaarst voor ze. Zorg er wel voor dat ze op de juiste hoogte en maat zijn afgesteld, anders kan het averechts werken.

Tip 4: zorg voor de juiste schoenen

Een goed paar wandelschoenen is een must-have voor elke wandelaar. Je benen en knieën krijgen elke keer dat je voet de grond raakt een lichte schok. Zorg er dus voor dat je schoenen de juiste demping hebben, zodat je knieën worden ontlast. Wandelschoenen in de juiste maat en met de juiste demping zijn dus van essentieel belang. Ook oude, afgetrapte of doorgelopen schoenen kunnen een oorzaak zijn van pijn in de knieholte tijdens het wandelen.